Spouwmuurisolatie wordt vaak als eerste toegepast vanwege het hoge rendement. In huizen van voor 1975 is meestal nog geen isolatiemateriaal aangebracht. Door de spouwmuur alsnog te isoleren kan vaak tot wel 50% worden bespaard op de energierekening.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een muur met een binnen- en buitenmuur. Tussen deze muren zit een ruimte van ongeveer 10 centimeter; de spouw. In huizen van voor 1975 is geen isolatiemateriaal tussen de muren aangebracht. Door spouwmuurisolatie kan dat alsnog. Het isoleren van de spouwmuur kan door gaten in de muren aan te brengen. Door deze gaten kan het isolatiemateriaal worden gespoten. Dat kan bijvoorbeeld zijn PUR, Glaswol, bijvoorbeeld EPS parels, perlietkorrels, UF schuim of Aminotherm. Het isolatiebedrijf kan u daarover het beste adviseren. Hierna duidelijk filmpje over spouwmuur isolatie.

Voordelen van het isoleren van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie is meestal de eerste stap om de woning beter te isoleren. Dat komt door de hoge opbrengsten die ermee zijn te behalen. Maar er kleven nog meer voordelen aan het isoleren van de spouwmuur:
 • het isoleren van de spouwmuur verlaagt je energiekosten direct;
 • Snelle terugverdientijd, meestal binnen 5 jaar;
 • De waarde van de woning gaat omhoog;
 • Deze vorm van isolatie is beter voor het milieu;
 • Het BTW tarief is slechts 6% voor het aanbrengen van isolatie;
 • Uw woning wordt veiliger door gebruik van brandwerende isolatie;
 • De kosten zijn relatief laag;
 • Spouwmuurisolatie kan snel worden aangebracht;
 • Er worden vaak subsidies verstrekt of leningen;
 • Weinig tot geen overlast bij het aanbrengen.
Vanwege de vele voordelen, de lage kosten en de snelle terugverdientijd is de keuze voor spouwmuurisolatie snel gemaakt.

Is uw woning geschikt?

Niet elke woning is geschikt om te voorzien van spouwmuurisolatie. De volgende onderdelen worden bij een inspectie door het isolatiebedrijf beoordeeld:
 • is er al spouwisolatie aanwezig?
 • Is de spouw schoon en geschikt om te voorzien van isolatie?
 • Is het voegwerk goed genoeg?
 • Is de gevel voldoende vocht doorlatend?
 • Is er sprake van optrekkend vocht?
 • Is het dak en de goten op orde?
Bij een vrijblijvend advies van het isolatiebedrijf worden deze onderdelen meegenomen in het advies. Mogelijk moeten extra (reparatie) werkzaamheden worden uitgevoerd.

Hoe weet u of u een spouwmuur heeft?

De eerste huizen met gedeeltelijke spouwmuren werden gebouwd in de periode na 1920. Daarvoor werden huizen gebouwd met enkelsteense muren. Zijn uw muren breder dan 25 centimeter dan is de kans groot dat uw woning spouwmuren heeft. Na 1975 werden woningen beter geïsoleerd. Niet geïsoleerde woningen met een spouwmuur zullen dus vooral zijn gebouwd in de periode 1920-1980. Bij een inspectie kot dit ongetwijfeld aan het licht.

Beste spouwmuurisolatie bestaande woning

Pur Schuim geeft de beste isolatie. Het dicht alle kieren en gaten af doordat het uitzet na het inspuiten. Het is ook geschikt voor smalle spouwen. Nadelen van PUR zijn dat het niet recyclebaar is, enkele dagen geuroverlast geeft en iets duurder is dan de andere materialen. Glaswol heeft als voordeel dat het ook akoestische isolatie verschaft. dat kan handig zijn bij woningen aan drukke wegen. Het is goedkoper dan PUR en het is wel recyclebaar en dus duurzaam. Spouwmuren dienen echter breder te zijn en de gaten groter om de isolatie aan te brengen. EPS parels (piepschuim bolletjes) kunnen ook in de spouw worden geblazen. Kieren worden minder afgedicht dan bij PUR. Het is wel voordeliger en het kan ook gebruikt worden voor smalle spouwen.

Kosten Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is al mogelijk vanaf €12-15 per vierkante meter. Het is echter zeer afhankelijk van uw woning en de gekozen oplossing. Welke manier van isoleren u ook kiest, u verdient de kosten snel terug. Meestal binnen 5 jaar. En u profiteert direct van een aangenamer binnenklimaat.

Offerte spouwmuurisolatie

Op deze website vindt u het volledige overzicht van spouwmuurisolatie bedrijven bij u in de regio. U vindt alle gegevens die u nodig heeft en kunt hen rechtstreeks benaderen. Wilt u gebruik maken van onze offerteservice? Wij hebben voor u de beste isolatiebedrijven geselecteerd. In een paar seconden vraagt u met 1 handeling 4 vrijblijvende offertes op bij goede bedrijven.

Toont 16 van 65 bedrijven

Toggle Filters
Aantal :
gesorteerd op:
Volgorde: